31. den Te Araroa trail Nový Zéland: Silvestr! Timber trail 2nd part, Taumarunui (1032 km)

Po páté nás probudila čtyřkolka. Pak začaly zpívat ptáci. My se váleli do 6:20. Venku se stejně převalovaly mraky. Sluníčko vstávalo s námi a těsně před tím, než jsme vyšli, nás začalo hřát.


Dnes nás čekala ještě řádná porce cyklostesky. Cestička byla výstavní, ale po 50 km v podobném prostředí jsem už byla namlsaná a těšila se na změnu. Ta přišla asi za 20 kilometrů, které jsme stihli za dopoledne. Jednak jsme šli kousek tunelem a také se nám více otevřela krajina.

I dnes nám trail servíroval hodně informací o své historii.

Historická chata pro dělníky.

Místo, kde se otáčela lokomotiva.

Hezky zpracované informace, jak se vezlo dřevo. Jak je vidět, vytěžilo se tu hóóódně dřeva – proto nyní nedává moc smysl pohoršovat se nad jinými zeměmi, které také těží dřevo pro svoji ekonomickou prosperitu. Pokud jim bojkotujeme jejich snažení, měli bychom jim za to dát finanční kompenzace 😉😆

Jak se vozilo dřevo v reálu.

Na trailu najdete pozůstatky železnice.

Okolo tohoto místa vyrostla i vesnička pro rodiny dělníků, kteří zde pracovali. V zimě zde byla ale taková zima, že zde až na několik dní zamrzla voda.

Dnes jsme šli i tunelem, kde jezdíval vlak. Bylo to jen pár metrů, ale tma jako v…

Cyklisti, co tu jezdí, mají dost špatně vybavená kola… chybí jim světla, zvonky, lékárničky – jeden se tu vysekal a neměl s sebou ani desinfekci. To člověk nepochopí, ale nepřekvapuje mě to.

Tři mosty na jedné fotce 😅

Bacha na padající kameny!

Motýlí keř – oblíbený i u nás 😉

Když jsme dokončili Timber trail, přišli jsme na kempoviště, kde byla i chata s vodou. Bohužel jsme tu byli moc brzy, a tak jsme tu nezůstali. Vyvětrali jsme věci a pokračovali. Stejně nás zase žraly mušky 😡 Člověk tu nemá chvíli klidu. Mušky jsou všude…

Další část trailu vedla po silnici a po prašné cestě. Šli jsme kolem ohrady s jeleny, kteří se tu chovají, předpokládám, na maso.

Jelen! Na druhé fotce se právě probudil🙈

Po cestě vidíme docela hodně hřbitovů.

Odpoledne jsme našli tele býka, které vypadalo jako zaklíněné ve zkruži potoka. Zaklíněné nakonec nebylo, ale bylo zmatené, přehřáté a nevědělo, co má dělat. Pomohli jsme mu ven a zavolali veterináře, protože v okolí nebyla žádná farma, kam to nahlásit.

Doufali jsme, že dnes budeme spát u jedné kavárny na zahradě, ale bohužel měli zavřeno, a tak jsme došli až do města. I v podvečer bylo brutální vedro a nám se už pletly nožičky.

Dva sympatičtí Maoři nám asi kilometr před městem nabízeli odvoz, ale my chtěli dostát našim zásadám a odmítli jsme je.

Byl to boj, ale hrdě jsme to doklopýtali až do centra města 😀

Ve městě jsme si vzali pokoj v motelu a s Coca Colou v ruce oslavili Silvestr 🤣

30. den Te Araroa trail Nový Zéland: Plníme normu, 55 km / den ;-); Pueroa Forest Park, Timber Trail (979 km)
32. den Te Araroa: Lodě a změna plánu; Owhango, Hitchhiking to Tongariro Holiday Park (1096 km)

Napsat komentář