Portland – dojem z města napravila čtvrť Alberta

Poslední čtyři dny před odletem jsme strávili v Portlandu. Původně jsme chtěli odlétat z Los Angeles, ale plány nám změnila sympatická dvojice hikerů, kterou jsme potkali na trailu, a která nám o Portlandu vyprávěla jako o moderním zeleném městě, kde lidé jezdí na kolech a je zde trendy veganské stravování – oba zde žijí. A tak jsem si přímo vysnila, že tu zůstaneme a vychutnáme si poslední dny v USA.

Měla jsem v plánu navštívit všechny ty cool podniky a načerpat inspiraci třeba i pro svůj budoucí život v Česku 🙂

Hotel jsme zarezervovali 20 minut tramvají od centra, protože pobyt přímo ve městě na tolik nocí byl pro mě finančně nemyslitelný.

Na základě recenzí jsem z výběru hotelu měla zprvu veliké obavy, ale pak jsem si řekla, že za poloviční cenu musím hold přijmout poloviční úroveň služeb.

Motel Economy Inn byl ale nakonec perfektní – umístěný v klidné lokalitě s hezkými restauracemi a dvěma obrovskými supermarkety a vzdálené hodinu chůze od vyhlášené čtvrti Alberta 🙂

První den se nám tady líbilo. Než jsme zašli do centra města…

V centru jsme na doporučení kamarádky navštívili čtvrť Pearl, která byla pěkná. Žádné mrakodrapy, zvláštní mix budov, hodně zrenovovaných továren pro hipsterské restaurace…

Když přišlo na řadu Downtown, kde stačí vlézt do špatné ulice a už vám dělají společnost bezdomovci, řekli jsme si, že takhle volný čas prostě trávit nechceme.

My ta velká města obecně moc rádi nemáme… Propadli jsme malým americkým městečkům, která nám připomínala 60. – 70.  léta, avšak do těch velkých se už nikdy vrátit nechci. Centru v Portlandu jsme dali šanci ještě další den, ale zase jsme odjížděli s negativními pocity.

… Na štěstí jsme poslední den navštívili pěknou čtvrť Alberta, viz. níže 🙂

V Portlandu nás – kousek od našeho hotelu – pozval trail angel Michael na večeři. Poprvé jsme se s ním viděli v poušti, pak několik desítek mil od hranice a na večeři. Pohostinnost Američanů je neuvěřitelná.

Ovoce pro děti v supermarketu zdarma… Nejsem si jistá, zda by tento model mohl fungovat i v Česku 🙂

Plznička 🙂 Obrovský výběr potravin v supermarketech za velmi slušné ceny mi bude chybět. To je plus velkých měst.

Mini verze perlivých vín s Tomášem milujeme 🙂

Pozitivum města Portland je veřejná doprava. Celodenní jízdné stojí 5 dolarů na osobu.

Ulice v centru města 🙂

Poslední den jsme se rozhodli, že navštívíme vyhlášenou čtvrť Alberta – v podstatě se jedná o několik kilometrů dlouhou ulici, kde je úsek s obchůdky a hlavně stylovými kavárnami a bary.

Po odchodu jsme si hned u motelu všimli cedule s výprodejem – americká rodina se vedle v ulici zbavovala věcí včetně kufru! Akorát jsme řešili, do čeho zabalíme věci před odletem… A včera jsme kvůli tomu kupovali plastovou popelnici 🙂 🙂

A jak se říká: trail provides…, tak máme kufr 🙂

Alberta se pro nás stala nejhezčí ulicí v Portlandu 🙂

Americké baráčky si jsou na jednu stranu hodně podobné, na druhou je každý něčím výjimečný. Někdy je vnímám jen jako obyčejné (nedokonalé) dřevostavby, jindy mi přišly hodně originální a krásné, jakoby z nich čišelo teplo domova.

Tady i v okolí našeho hotelu jsem se setkala s tím, že měli lidé své podnikání přímo v domě. V okolí jsou např. restaurace v rodinných domech – tam, kde byste je nečekali.

Alberta v celé své jinakosti 🙂

Culinary Clinic 🙂

Poprvé zde vidím katolický kostel 🙂

Být jiný je tady IN. To platí i pro celý Portland.

Kolem poledne jsme si dali vafle! Byly výborné.

Alberta je prostě ta roztomilá ulice, kde si v sobotu vyjdete poklábosit s přáteli, dáte si oběd v jedné z designových restaurací nebo si dojdete na zmrzlinu do vyhlášené zmrzlinárny.

Je tu příjemně živo, cítíte se tu bezpečně a je stále na co se koukat. My zde prožili vážně moc příjemný čas 🙂

Jen tak pomalu bloumat ulicí s otevřenýma očima 🙂

Kdo si dá čerstvý džus?

Zpáteční cestou jsme si koupili ledový čaj a kávu a ostentativně jsme si užívali chvíle nicnedělání, které nám však už brzy skončí 🙂

Obsluha kavárny byla extrémně milá. Vysokou úroveň amerických služeb tady musím vyzdvihnout. Ta je fantastická všude. Vyjma dvou případů byla úslužnost Američanů po celé 4 měsíce neskutečná.

A také máte jako chodec absolutní přednost – alespoň tady v Portlandu nám každé auto dalo přednost 🙂 Takové respektování chodce jsem zažila ještě v portugalské Madeiře, jinak nikde.

Byl to pěkný den, který nám znovu připomněl, jak je Amerika obrovská a jak odlišné mohou její části být 🙂

Surový Seattle 
PCT - shrnutí možností zásobování, nákupu jídla a novinek ve vybavení

Napsat komentář