Pacific Crest Trail – Pacifická hřebenovka: Přebalování a uchovávání potravin

Přebalování potravin do ziplocků

V minulém díle jsem se věnovala možnostem, kde na Pacific Crest Trail – Pacifické hřebenovce: nakupovat potraviny. Dnes bych chtěla psát o tom, v čem je skladovat.

A na konec ještě zopakuji vychytanou pastu na zuby, protože i toto téma s konzumováním jídla úzce souvisí 🙂

Ziplocky
Ziplocky

 

Levnější verze sáčků
Levnější verze sáčků

Přebalování potravin na Pacific Crest Trail – absolutní základ

Když už máte nakoupené potraviny, je důležité je dobře přebalit.

Přebalení jídla vám:

  • usnadní denodenní manipulaci s potravinami
  • usnadní balení do batohu
  • zpřehlednění stav zásob
  • sníží váhu a zmenší objem potravin
  • ušetří čas s otevíráním několikero sáčků
  • ušetří množství odpadu, které nosíte a sebou

Potraviny jsme přendávali do znovuzaviratelných sáčků – tzv. ziplocků. Ty jsou na trhu v různé kvalitě odrážející způsob zavírání a odolnost plastu, ze kterého jsou vyrobené. To ovlivňuje i jejich cenu. Sáčky koupíte běžně v supermarketech.

(Občas jsme kupovali originální ziplocky a jindy sáhli po levnější variantě nebo po tom, co bylo prostě dostupné – i levnější ziplocky vám poslouží.)

Do ziplocku dáte všechno :)

Do sáčků jsme sesypávali instantní bramborové kaše, nudlové polévky, v sáčku jsem měla zvlášť zabalené např. sušenky. Z hliníkové nádoby jsme do sáčku sesypavali instantní čaj, vločky atd. Zvláštní sáček jsem měla na nápoje – kávu nebo malé balení limonád, které jsme našli v hiker-boxech. Do sáčků jsme přesypávali všechny potraviny ze skla jako olivy nebo salzu – omáčku k nachos.

Ziplocky nás doprovázely na každém roku
Ziplocky nás doprovázely na každém roku

Sáčky sloužily i jako náš odpadkový koš.

V některých úsecích trvá např. čtyři dny, než narazíte na odpadkový koš, proto je zbavení se jakéhokoliv obalu předem opravdu žádoucí.

Někteří sáčky používali i k vaření v tom smyslu, že si do nich zalili instantní potraviny, aby pak nemuseli mýt „ešus“. To jsme ale my nedělali.

Do ziplocku jsme si také dávali hygienické brousky. V pečlivě uzavřeném ziplocku nevyschly.

Do ziplocku můžete dát úplně vše :)
Do ziplocku můžete dát úplně vše 🙂 Aneb co najdeš v hiker boxu. V Kalifornii je marihuana legální. My ji samozřejmě nekouřili 🙂

Na Pacific Crest Trail budete potraviny dále skladovat v:

Potraviny zabalené v ziplocku jsem měla dané všechny v jednom voděodolném pytli – drysacku. Nebylo to primárně kvůli vodě, ale kvůli manipulaci a skladování.

Vločky přesypané v ziplocku
Vločky přesypané v ziplocku

 

Vločky přesypané v ziplocku
Vločky přesypané v ziplocku

Logika mého balení věcí v batohu je:

  • 1 vak se spacákem
  • 1 vak s karimatkou
  • 1 vak s potravinami
  • 1 vak s oblečením
  • 1 vak s hygienou
  • 1 vak s vařením + plynová bomba
  • péřová bunda 

(Všechny vaky jsou z různě silného cubenu od Zpacks)

V oblastech, kde žijí medvědi, jsme vždy měli jídlo buď v bear kanystru, nebo v odorproof vaku a ursaku. Bear kanystr je prakticky povinný od počátku parku Kings Cannyon do konce parku Yosemite (v ostatních částech pohoří Sierry je doporučovaný).

Bear kanystr - to nechceš!
Bear kanystr – to nechceš!

Odorproof vak koupíte v USA přes internet nebo v outdoorových potřebách. Slouží k tomu, aby nepustil pachy jídla nebo hygieny do okolí. Je lehký, ale špatně se zavíral.

Odorproof vak vkládáte do ursacku. V místech, kde byli medvědi, ale nebyl povinný bear kanyster, jsme používali tento vak. Vak se zaváže a speciálním způsobem se pověsí na kmen stromu – cca do výšky 1,2 m. Výška musí být zvolena tak, aby se na něj medvěd neměl šanci pověsit a nemohl ho rozdrápat díky váze vlastního těla. Hikery, kteří si nechávali vak položený u stanu, jsem nepochopila…

Vak by měl odolat medvědům, pokud ho správně zavěsíte. Viděla jsem na fotce ursack rozdrápaný od medvěda, ale věřím, že to bylo právě díky jeho špatnému zavěšení.

Sáčky se hodí na všechno
Sáčky se hodí na všechno

Doufám, že nastane moment, kdy tyto vaky nahradí Bear kanystry. Tahat Bear kanystry byl neskutečný opruz. I Bear kanystry se vyrábí v různých kvalitách. My měli obyčejný plastový, protože jsme nechtěli investovat do super lehkého. Myslím, že na trailu Bear kanystry nenáviděli všichni. A vzniklo i hodně vtipných fotek, k čemu jinému se ta plastová potvora dá použít.

Čištění zubů na Pacific Crest Trail

V souvislosti s konzumováním potravy bych ráda zopakovala, jakou jsme na trailu používali zubní pastu.

V minulosti jsem používala zubní pastu Ajona (Ajona Stomaticum). Jedná se o koncentrát, a tak vám k vyčištění zubů bohatě stačí množství velké jako čočka. Pasta je v malém obalu a když víme, že ji budeme potřebovat třeba jen na měsíc, vezmeme si jí například třetinu tuby, abychom ušetřili váhu.

Tomáš dál používá Ajonu a já si zamilovala zubní pastu v tabletách od Lush (Tabletky na zuby – oblíbená příchuť je Boom!). Na vyčištění zubů stačí polovina tablety. Tu si dáte do pusy, smícháte se slinami a můžete čistit katáčkem. Pasta je trochu abrazivní a zuby dokonale vyčistí. Jinou už nepoužívám ani doma.

Ziplocky nás doprovází na každém kroku
Ziplocky nás doprovází na každém kroku

V ziplocích jsme nosili i toaletní papír, lopatku na vyhrabání jamky do země a hygienické ubrousky, abychom měli všechno pohromadě. Lopatka se dá koupit, ale my si ji vyrobili sami z titanového plechu, který si Tomáš nechal poslat z Číny.

A příště už vám sepíšu, co konrétně jsme jedli a co jsme konkrétně objednávali z Amazonu 🙂

Papáníčko
Papáníčko

Seriál potraviny na Pacific Crest Trail

  1. Strategie zásobování na PCT – jaká jídla vám dají radost i energii a tipy, jak neplatit víc, než musíte
  2. Přebalování a uchovávání potravin
  3. Co jsme na trailu jedli a pili aneb co jíst na PCT a přežít to:)
  4. Konkrétní potraviny, které jsme na Pacific Crest Trail objednávali z Amazonu

Strategie zásobování na Pacific Crest Trail - Pacifické hřebenovce (a na trailech v USA obecně - CDT, AT, ...) - jaká jídla vám dají radost i energii a tipy, jak neplatit víc, než musíte
Co jsme na Pacific Crest Trail - Pacifické hřebenovce jedli a pili aneb co jíst na PCT a přežít to:)

4 Replies to “Pacific Crest Trail – Pacifická hřebenovka: Přebalování a uchovávání potravin”

  1. Ahoj,
    zatím jsem nikde, kde by bylo nebezpečí medvědů nebyl, takže o tom vím kulové. Ale co se týče věšení jídla na stromě, tak na to má docela vyhraněný názor Andrew Skurka:
    https://andrewskurka.com/2018/tutorial-food-storage-protection-methods-bears-rodents/

    I discourage bear hangs of any variety, including the counter-balance and PCT Method.

    1. Ahoj Martine,

      Lenka to tam nepsala nepřesně. Ten Ursack se nevěší, ale přivazuje…. Ten pytel je z vlákna spectra (15x pevnější než ocel), takže se medvěd k jídlu přes obal nedostane. Samozřejmě, pokud bys měl v pytli něco tekutého, tak ano… Jídlo by Ti medvěd obecně rozdrtil, ale zůstalo by Ti:) Jídlo je navíc v odor proof vaku, aby medvěd jídlo necítil… můžeš si také koupit hliníkovou vložku, která zabrání z větší části deformaci jídla.

      ..a nebo si jídlo můžeš nechat ve stanu a třeba se hladový medvěd rozhodne, že si to jídlo vezme…. To je pak super, že Ti roztrhá stan…a třeba i Tebe nějak pocupuje (protože pak třeba Ty nebudeš v klidu a nějak ho vystrašíš…a vystrašené zvíře dělá blbosti).

      Ve většině případů s Tebou (zvláště černý) medvěd nechce mít nic společného, mluvím ale o těch případech, kdy se medvěd z nějakého důvodu odhodlá…a to pak může skončit špatně pro Tebe…a i pro medvěda, protože ho pak třeba i časem zastřelí. Takže volba je jednoduchá – jídlo ve stanu (hlavně ne POD HLAVOU) ..a nebo třeba o 200 metrů dále od stranu přivázané na silné větvi/stromu… Také přemýšlet a zbytečně nejíst u stanu… Nejlepší je jíst po cestě a pak ještě chvíli jít a až poté stanovat. Neříkám, že to tak jde vždy..ale pokud to jde, tak je to dobrá praktika.

      Také je dobré spát nad úrovní lesa…ano, je tu pěkný plácek v lesíku…ale v sedle je také místo, tak radši spát výše.

  2. Dobry den, chci se zeptat jaké ziplocky použiváte v čr ?

    1. Ahoj Michale, z USA jsme si ziplocky přivezli, a tak jsem se po nich zde v CR neměla potřebu shánět. Teď jsem se jen zběžně dívala na Internet- když to googlim- že zavírací sáčky jsou k prodeji třeba na Mall. Má je ale i IKEA – sice tam není ten „jezdec“, ale účel splní. Bohužel nákup zde v CR vychytaný vůbec nemám… ještě mě napadá- když Amazon již doručuje i zde do CR – podívat se tam 😊

Napsat komentář