2017: Pacific Crest Trail – láska na první pohled

Pacific Crest Trail – láska na první pohled

Pacific Crest Trail (PCT; celým názvem Pacific Crest National Scenic Trail) je 4286 Km dlouhý trail, který se táhne po západní části USA od hranic s Mexikem až k hranicím Britské Kolumie v Kanadě.  Během jeho absolvování navštívíte postupně tři státy – Kalifornii, Oregon a Washington. Budování této „Pacifické hřebenovky“ začalo ve 30. letech a bylo oficiálně dokončeno v roce 1993. Tato dálková turistická a jezdecká stezka prochází z větší části pohořími Sierra Nevada a Cascade Range.

Trasa prochází přes 25 národních lesů a 7 národních parků. V průměru na trasu vyrazí přibližně 3 000 – 5 000 lidí ročně, z nich ji skutečně dokončí zhruba 10%. Některé zdroje uvádí, že hlavním důvodem nedokončení trasy jsou nedostatečné finanční rezervy hikerů. Dalším důvodem mohou být například nepříznivé rodinné záležitosti nebo zranění. Absolvování PCT trvá 6–8 měsíců. My máme z pracovních důvodů měsíce pouze 4.

Kromě PCT existují v USA další dvě nejvyhlášenější dálkové turistické trasy: PCT, Continental Divide Trail ve Skalistých horách (na 5 000 km CDT si brousíme zuby v roce 2019) a Appalachian Trail na východě, který nás díky hustě zalesněnému charakteru moc neláká. Všechny tři treky jsou společně označováni jako Triple Crown. A několika lidem se je podařilo ujít během 1 roku.

(Zdroj: Wikipedie)

mapa PCT

Proč jedeme z krásné přírody za přírodou?

Když jsem o plánu navštívit americkou divočinu slyšela poprvé, nechápala jsem, proč urazit tolik kilometrů jen kvůli přírodě. Vždyť i v Evropě včetně České republiky máme krásné hory a místa, která stojí za to navštívit. Návštěvu Ameriky jsem si spojovala jen s viděným New Yorku, návštěvou Los Angeles nebo Las Vegas. Po shlédnutí několika prvních fotek z americké divočiny jsem můj názor změnila o sto osmdesát stupňů. Dlouhý pás panenské přírody mě naprosto uchvátil a po přednášce našeho kamaráda Petra Koska (www.nalehko.com), který PCT i CDT absolvoval, jsme oba s Tomášem věděli, že to je přesně to, co v životě chceme nebo spíš nutně musíme udělat.

Čekání na Godota

Cestu jsme několik let odkládali hlavně ze zodpovědnosti vůči našim zaměstnavatelům, z obav udělat krok, který učiní šťastné vás, ale může potenciálně přinést komplikace vašim kolegům. Dnes toho zpětně trochu lituji, protože vaši zodpovědnost druzí často stejně neocení. A tak jsme stále čekali na ten „správný čas“…

Kdy je ten správný čas?

Správný čas není nikdy a je vždy. Nikdy nebudete mít ideální situaci proto, abyste na čtyři měsíce opustili váš byt, vaše rodiče nebo domácí mazlíčky. Toto rozhodnutí pravděpodobně vždycky zkomplikuje vaši situaci v práci. Ale všechno jde, pokud chcete. A pokud chcete opravdu moc, rozhýbou se věci ve finále samy možná lépe, než byste čekali. A to platí ve všech oblastech života, nejen o cestování. Chce to jen dostatek odvahy a pokory. A možná že najdete i skvělé zaměstnavatele, kteří vám umožní se po tak dlouhé době do práce vrátit, jako se to přihodilo nám.

PCT

Jsi tím, co (ne)máš

Asi jako všichni jsme i my začínali cestovat s batohem nad 20 kg. Naše první dovolená pod stanem, kterou jsme strávili na Madeiře, byla utrpením. Batoh byl tak těžký, ze jsem ho nemohla skoro zvednout a túry se nesly v husté atmosféře způsobené deprivací z fyzického přetížení. Kouzelnou přírodu ostrova Madeira jsme se absolutně neužili. Od té doby uplynula už pěkná řádka let, během kterých jsme získali lepší know-how a vydali se na cestu ultra lehkého stylu. Nabrali jsme zkušenosti a shodili váhu batohu POD 5 kilo.

Zbavení se zbytečných materiálních věcí osvobodilo i naši mysl. Uvědomění si skutečnosti, které vyplynulo ze skutečného PROŽITÍ zkušenosti,  že člověku stačí ke šťastnému životu pár kilo na zádech, nás hluboce ovlivnilo i v našem běžném životě. Kromě toho, že si v běžném životě vystačíme s materiálním „málem“, si díky podmínkám v horách, které bývají občas krušné, člověk více váží komfortu, jenž má. Pitná voda, teplá voda, postel, polštář, elektřina nebo espresso rozhodně nevnímáme jako něco samozřejmého.

Kontrast využití nejnovějších technologií a života v přírodě nás baví

Skromnost se ale nevylučuje s kvalitou. Kvalita a high tech materiály jsou naopak podmínkou realizace ultralehkého stylu cestování. Nejnovější materiály, díky kterým stavíme třeba vzducholodě, nám také umožňují  strávit maximum času v přírodě s minimem zátěže a přitom v relativním pohodlí. I tak v České republice potkáte ještě spoustu lidí, kteří se tomuto pokroku brání a dobírají si vás. Ale to je už na každém z nás.

Hike your own hike a cestování zdar!

2016: Korsika GR 20 - Nejtěžší trek v Evropě?
2017: Přípravy na Pacific Crest Trail - těžko na bojišti, lehko na cvičišti

One Reply to “2017: Pacific Crest Trail – láska na první pohled”

  1. Krásně napsané! 🙂

Napsat komentář