Napa – jedno z nejznámnějších vinařských míst světa

I když jsme to vůbec neplánovali, strávili jsme ve vinařské části Ameriky pět dní.

Všechno se seběhlo tak narychlo, že jsme se na naše vinařská dobrodružství teoreticky připravili jen z části.

Zjistili jsme, že oblast Sonoma County je skoro stejně tak známá jako Napa County.

Zatímco od návštěvy Napy nás Američané odrazovali s tím, že je snobská a drahá, Sonomu nám doporučovali. Obě místa se nachází na západním pobřeží USA v Kalifornii a hraničí spolu.

V Sonoma najdete mnoho vinařských „podoblastí“, které díky členitému terénu produkují velice odlišná vína. Rozmanitost produkce je na Sonomě ceněna.

O obou oblastech jsem četla několik článků, diskuse pod nimi se ale hodně rozcházely. A realita byla nakonec stejně trochu jiná 😉

Před odjezdem do Sonoma jsem na radu kamarádky dokonce kontaktovala americkou blogerku, která o těchto oblastech píše. Během 15 minut konverzace nám nabídla ubytování u ní doma (!!!). Bohužel jsme ale obě došly k závěru, že bez auta by pro nás pohyb mezi vinařstvími byl velice komplikovaný – a s použitím „taxi“ Uber zase příliš drahý. Nabídku jsme proto odmítli.

Mimochodem – její dcera žije ve Frýdku Místku… to je náhoda 😁

Ve vinařských oblastech se můžete pohybovat autem, používat Uber, pronajmout kola nebo třeba větší auto s řidičem. Přes velká města jezdí veřejná doprava, která vás sveze ze San Francisco až do města Calistoga. Autobus jsme využili jednou a všechno bylo v pořádku.

Ve městech Sonoma a Napa (ve vinařské oblasti Sonoma County je stejnojmenné město Sonoma, to platí i o Napa) jsou vinné bary a místa, která mají pro svoji prezentaci pronajmutá samotná vinařství. Pokud jste nemobilní, můžete ochutnat vína tam. Pokud jste nemobilní jako jsme byli i my, můžete použít Uber a nechat se rozvážet po vinařstvích za městem a mezi městy. My se nechali např. dovést do 8 mil od Napa vzdáleného vinařství, odkud jsme pěšky došli k dalším dvěma vinařstvím, a pak se zase nechali Uberem dovést do města. Jak jsem již zmiňovala, v Sonoma nás rozvážela autem Phillys a byl to výlet na celý den.

V srpnu, kdy jsme tyto oblasti navštívili, byla ráno již zima a mlhy, které vydržely až do oběda. Nenechte se ale otrávit, po dvanácté slunce mraky rozpustilo a svítilo sluníčko. Doporučujeme proto počkat s focením 😁

Vinařství byla otevřená od cca 10 hod. do 17 hod. Vinařství, jejichž www stránky jsem navštívila (a upozornila mě na to i US blogerka, s níž jsem komunikovala), doporučovala objednat se na degustaci předem. My to neudělali, a i tak jsme ve všech vinařstvích dostali ochutnávku. Určitě ale doporučuji zkontrolovat otevírací dobu 😉

Když jsme vinařství navštívili, ukázal nám sommelier lístek s nabídkou. Jednalo se o cca 5 – 6 vzorků. Degustace stála od 20 – 45 dolarů. Pokud jsme nechtěli celou degustaci, ale měli jsme zájem ochutnat jen jedno víno, nebyl to problém.

V US se můžete stát členem vinařského klubu daného vinařství. Členství zahrnuje např. posílání balíčků s víny, pozvánky na různé akce nebo menší ochutnávky. I když součástí žádného klubu nejsme, v degustacích nám to nebránilo 😊

Míra, s jakou se nám sommelieři během ochutnávek věnovali, se lišila. Část z nich řekla základní informace k vínu, a pak se věnovali jiným hostům, část z nich si s námi povídala po celou dobu ochutnávky.

Líbilo se mi, že byly u většiny vinařství piknikové stolky, kam si vínomilci donesou vlastní zásoby jídla, které konzumují spolu s vínem zakoupeným na místě ve vinařství.

Prezentace vinařství byly pojaté velice profesionálně. Dle počtu hostů byly na místě dvě a více osob, které se nám věnovaly.

Přestože jsme se de facto vrátili z hor, o čemž svědčil minimálně stav našich bot, nebyl problém v tom, že jsme nebyli oblečení více elegantně. Speciálně pro tyto účely jsme si koupili alespoň tričko 😊 Cítili bychom se hloupě jít oblečení ve špinavém hikerském oblečení.

I když se vína často prezentovala ve výjimečně hezkém prostředí a ochutnávka byla na vysoké urovni, cítili jsme se všude příjemně.

Když jsme se rozloučili s našimi kamarádkami bydlícími u města Santa Rosa, zkusili jsme stop do města Sonoma.

Do dvou minut nám zastavila mladá tatérka z Francie, která se vášnivě (a ne zrovna lichotivě rozpovídala o amerických a italských vínech). Přišlo mi to jako z filmu, že jsme mezi vinicemi jeli zrovna s Francouzskou…

Důvodem návštěvy města Sonoma byl vyhlášený bar Sigh (fotky dám do samostatného příspěvku), který se specializuje na Champagne a perlivá vína. Uživatelé portálu Yeld tento bar zařadili mezi TOP 10 VINAŘSKÝCH BARŮ V USA. Cítila jsem se hodně nepatřičně, že jsme sem zamířili s batohy, ale neměli jsme jinou možnost 😊 Na toaletě místní pizzerie jsme si umyli nohy od prachu (před tím jsme asi 6 mil hikovali), převlékli se a vyrazili 😂

Byly asi dvě hodiny odpoledne, a tak jsme kromě jedné skupinky hezky oblečených hostů a obsluhy byli v baru sami.

Obsluha nám po příchodu pochválila solární panely na baťozích. A když bar opouštěla skupinka elegantně oblečených lidí, pozdravili se s námi, zeptali se nás, jak se nám ve městě líbí, a pak se nám nabídli, že nás vyfotí. Prostě žádný stres 😉

Objednali jsme si po skleničce sekty z Kalifornie – z Napy a Sonomy. Oba chutnaly moc dobře.

Ceny se pohybovaly od 14 dolarů výše za skleničku. Byl to milý zážitek, ale více jsme si užili návštěvu vinařství.

Po Sonoma jsme KONEČNĚ zamířili do Napa. A i když je to v této oblasti atypické, zase jsme zkusili stopovat. A vyšlo to 😆 Zastavil nám starší sympaťák, který se akorát vracel domů do Napa. Hodil nás až k motelu.

Přímo ve městě Napa (20 minut chůzí od centra) jsme sehnali ubytování se snídaní za cca 120 dolarů.

Ubytování v této části Kalifornie je opravdu hodně drahé, během víkendů až nedosažitelné… My si počkali na začátek týdne 😊 Další možností je ubytovat se v San Francisco nebo ještě lépe ve městě Vallejo a odtud sem dojíždět (to je trochu méně pohodlné). Strávila jsem opravdu hodně moc času hledáním ubytování přes RNB, za rozumnou cenu bylo nejbližší ve Vallejo (poloviční cena než náš motel v Napa – k ceně by se musely připočíst ceny za dopravu autobusem).

Návštěva baru v Napa – ochutnávka okolo 25 dolarů. Opět jsme ji sdíleli.

Interiér.

Toalety – kdo vidí nápis MojeLahve.cz?

V baru se nám stala neuvěřitelná věc. Byla zde i majitelka jednoho coworkingového centra, kam nás na chvili pozvala a pak nám dala láhev vína za 30 dolarů!

Pro mě osobně je Napa TAK KRÁSNÝM MĚSTEM, že se nám jeho návštěva i přes vyšší náklady vyplatila. Mám zážitek na celý život.

Centrum města nás naprosto okouzlilo. Domy obrostlé zelení a postavené u řeky měly svoji atmosféru. Všechno okolo nás dýchalo vínem. Viděli jsme krásně řešené designové prostory.

Skleničky byly na dně řeky, skleničky byly na ulicích, motivy vína a sklenic zdobily domy a ulice. Do konce i sušenky pro psy byly ve tvaru lahví!!! Jako milovník vína jsem se v Napa cítila jako ve svém živlu 😍

Kabelky z korku 😉

Deštník ve tvaru láhve 😁

Sušenky pro psy ve tvaru láhve 🤣

V okolí města jsme pomocí Uber navštívili dvě vinařství, resp. tři, ale do třetího jsme přišli pozdě, a tak jsme se jen pokochali designovými prostory.

První vinařství nás doslova šokovalo svojí architekturou. Když jsem viděla fotky na webu, řekli jsme si – když už, tak už 🤣! Prostory byly pompézní zvenku i vevnitř. Ochutnávka 6 vín stála 45 dolarů. Ochutnali jsme víno, jehož 6 lahví stálo 14 000 Kč (!). Vína chutnala znamenitě, ale bohužel nás v amerických vínech ruší vysoký alkohol. Když jsme se o tom bavili s obsluhou, vysvětlovala nám, že vysoké procento alkoholu američtí zákazníci vyžadují. Všimli jsme si také, že má většina vinohradů v Sonoma a Napa zavlažovací systém. Sommelierka nám vysvětlovala, že zde od dubna neprší a přestože se snaží révu stresovat, bez zavlažování by ji příliš mučili (nechali „vyhladovět“). (fotky dám do samostatného příspěvku)

Tady mají vína i v kavárnách 😂 Starbucks

Interiér Starbucks

Během konverzace – když jsme se ptali na něco podrobněji nebo jsme říkali, že v Česku děláme něco jinak, jsme cítili, že to není obsluze příjemné. Stalo se nám to tu dvakrát, kdy se obsluha chovala jako by americká vína byla nedotknutelná…

Odtud jsme zamířili do méně honosných prostor, které reprezentovaly produkci několika vinařství. Tady jsme kromě sladkých vín prechutnali všechno.

Vína obsahovala méně alkoholu a svým charakterem nám hodně připomínala moravská vína. Zde jsme se cítili nejlépe 😉 Pustili nás i do sklepa. Výhodou bylo, že jsme peníze za ochutnávku mohli proměnit v nákup láhve. A tak jsme si doplatili a z vinařství si odnesli dvě flašky.

Útulné prostory vinařství 😉

Tady pijí všichni. I kočky 😋

Pustili nás i do sklepa 😂

Slyšeli jsme, že cena nákupu vín přímo ve vinařství je mnohem vyšší, než když si vína koupíte přes distributora. Zde měli v porovnání s jinými vinařstvími rozumnější ceny – už od 24 dolarů za láhev.

Napa je extrémně drahá, ale není snobská. Lidé, které jsme potkali, se chovali mile. Myslím, že Napa je přesně taková, jak si její návštěvu uděláte. A návštěva stojí rozhodně za to 😉

Takže se tu zastavte. Stačí alespoň na jeden den.

Půjčovna kol v Napa.

Všudypřítomné motivy révy.

Návštěva Trione-Annadel State Park v Sonoma County
10 důvodu, proč musíte jet do Bulharska na dovolenou

Napsat komentář